Как да лежим в хамак

Как да лежим в хамак

Как да лежим правилно в хамак?

Правилно ли лежим в хамак по време на следобедната си сиеста? Ще ви разкажем малко за това.

Щом четете тази статия, вероятно вече си имате хамак. Прочели сте внимателно инструкциите как да го окачите, а ако не сте, прочетете нашата статия как да разпънем хамак. Намерили сте най-подходящото място за това и всичко е готово. А сега какво? Знаем ли в действителност как да го използваме? Е, не се притеснявайте, ние сме насреща да ви дадем съвети, тъй като много държим да се погрижим за пълноценния ви релакс.

Напълно заслужено хамакът се слави като едно от най-удобните места за спане. Въпросът е как се постига максимален комфорт по време на почивка. И дали това се случва без значение каква е позицията на тялото в него? Има няколко генерални правила, обобщени в няколко стъпки, които е хубаво да следвате, за да извлечете максимум от кратката дрямка в хамак.

Стъпка 1: Проверявайте въжетата по два пъти

Изключително важно е, когато окачвате хамак, да проверявате въжетата. Трябва да сте сигурни, че са добре вързани и стегнати. Щом четете тази статия, предполагаме, че вече сте наясно как да ги вържете. А също така и как да опънете хамак на желаната височина. Ако все пак имате нужда от указания, може да прочетете нашата статия как да разпънем хамак.

Стъпка 2: Седнете в хамака 

Класически хамак

След като вече сте окачили хамака, време е да проверите дали всичко е както трябва. Пробвайте да седнете в него. Застанете с гръб към него. Най-ниската му точка (средата на хамака) трябва да опира леко долната част на бедрата Ви при сгъвката на коляното. Направете половин крачка назад, наведете се и с плавно движение хванете близкия край на хамака. С другата ръка хванете отдалечения край. Сега седнете в него като разпъвате плата назад, така че далечният му край да стигне поне до средата на гърба Ви.

Имайте предвид, че по този начин избягвате опасността да се „превъртите“ през хамака и да паднете от другата му страна. При сядане трябва да се опитате леко да пренесете тежестта си върху хамака, без друсане, за да не натоварвате излишно въжетата и плата.

Хамак с рейки

Ако става въпрос за хамак с рейки, тогава се опитайте да стигнете максимално близо до средата на платното. Това е важно, защото центърът на тежестта при тях е много по-високо, отколкото при класическите хамаци. Причината е, че те се връзват силно опънати. Това води до усещане за лека несигурност, което се подсилва, ако теглото е неравномерно разпределено. При класическите хамаци центърът на тежестта е много по-ниско. Шансът да се обърнете заради неправилно разпределение на теглото е почти нулев.

Обърнете внимание на опорните точки, в които сте вързали въжетата, след като пренесете тежестта в хамака като седнете. Ако огъването навътре е твърде силно, ще трябва да намерите друга двойка дървета, за да окачите хамака. Правилото гласи, че клоните не трябва да се огъват на повече от 3.5 см навътре.

Стъпка 3: Легнете в хамака

След като вече сте седнали в хамака, е време да заемете хоризонтална позиция.

Класически хамак

За класическите хамаци важи следното – разпънете платното, докато се завъртате и леко се отпускате назад. Най-удобната позиция на тялото е по диагонал на хамака. Диагоналната поза е критична за постигане на максимален комфорт при класическите южноамерикански хамаци. И за съжаление това вероятно е най-малко известният факт за този тип хамаци. В общия случай хората без опит при ползването им вярват, че трябва да легнат по оста на хамака (по средата). Това обаче ще доведе до свита поза на тялото, която резултира в неправилна опора на гърба. Това причинява болки в тилната област и неприятно „преизпъване“ на коленете.

 

Как да лежим в хамак 2

 

Всъщност концепцията за южноамериканските хамаци предполага тялото да се завърта под ъгъл 30-45 градуса спрямо оста на връзване на хамака. Ние и специалистите от LA SIESTA съветваме да завъртате тялото си под ъгъл 45 градуса, ако ширината на хамака го позволява. Диагоналната позиция създава усещането за хоризонтално движение при люлеене.

Ето тук е моментът, в който трябва да обърнем внимание и на факта, че този тип хамаци се разпъват сравнително отпуснати. Това наистина си заслужава! Ако хамакът се окачи твърде стегнато, няма да има достатъчно място за завъртане на тялото. Ако се опитвате да постигнете магическите 30-45 градуса, но усещате, че не се получава, по-добре проверете още веднъж въжетата и евентуално ги отпуснете.

Хамак с рейка

При хамаците с рейка ситуацията е по-различна. Те се връзват силно опънати. Там тялото се разполага по средата на хамака, т. е. по оста му. Тази позиция разпределя теглото равномерно и намалява риска от преобръщане. За да постигнете това, най-добре като седнете, хванете платното на хамака отляво и отдясно и просто се завъртете на 90 градуса като вдигнете краката горе. След това легнете!

 

Как да лежим в хамак 3

 

Стъпка 4: Вече лежим в хамак – наместете тялото си удобно

Да се опитвате да намерите най-удобната поза за себе си в хамака е нещо съвсем разбираемо. Затова препоръчваме да тествате какво работи за вас и какво не. Може и да допуснете някои грешки, но това не трябва да ви притеснява.

Класически хамак

Една и съща поза едва ли е удобна на всеки. Съвсем спокойно може да експериментирате. Преместете тялото си по-нагоре или по-надолу, за да смените височината, на която се намира. Това променя височината на главата спрямо краката. Не мислете, че препоръчаната от нас поза на тялото е перфектна и за вас. Много хора например обичат краката им да са по-високо от главата.

По-широките хамаци позволяват да се опънете повече и да легнете без да се сгъвате, което увеличава комфорта. Съветваме да оползотворявате максимума от ширината на хамака. Идеалният вариант би бил – главата да опира в единия край, а краката в другия. Класическите единични хамаци на LA SIESTA се шият така, че да има достатъчно място да се опънете комфортно. Туристическите хамаци обаче са по-тесни.

Хамак с рейка

При хамаците с рейка единственото, с което можете да експериментирате, е позицията на тялото по продължение на оста на хамака. Ако чувствате, че главата ви трябва да слезе по-надолу, мръднете в посоката на краката и обратно. Правилото за ширината на хамака важи и тук, както при класическите. Колкото е по-широк, толкова по-голям комфорт предоставя. Ако усещате краката си при колянната става прекалено опънати, пробвайте дали ще ви е удобно да легнете настрани или си свийте коленете в типичната „жабешка поза“. Някои хора слагат възглавничка под главата си, други пък предпочитат да я сложат под краката си.

В заключение ще кажем, че няма универсални правила за всички, но едно е ясно – в класическите хамаци се лежи по диагонал, в хамак с рейка – по оста, която свързва двата края на хамака. Иначе тествайте и търсете позата, която ви носи максимум комфорт. Ако не можете от първия път да постигнете търсеното удобство, вържете отново хамака с различна степен на обтягане. Веднъж обаче като откриете зоната си на комфорт и се научите да я възпроизвеждате бързо, може да се каже, че сте сложили нов стандарт за релакс до края на живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.