Защо да изберем класически хамак

Другите видове хамаци

Може би се връщате от почивка, където сте пробвали прекрасния класически хамак в двора на хотела… А може би сте прекарали страхотен уикенд на къмпинг и там сте тествали новия туристически хамак на Пешо?

Щом сте тук, значи вече сте зарибени! Сега се чудите откъде да започнете? И кой вид хамак е за вас? Първо няколко думи за другите хамаци, а след това защо си струва да изберете класически хамак.

Светът на любителите на хамаци като цяло е разделен на три: любители на хамаци с рейки, модерни туристически хамаци и традиционни класически хамаци, които се наричат още южноамерикански. Както може да се досетите, всеки вид хамак си има специфики, а следователно предимства и недостатъци. Истината е, че универсално решение няма.

Интересен факт е, че у нас, а и на запад, представата за хамак се свежда до хамак с рейки. Много хора го смятат за комфортен, докато други срещат трудности по отношение на баланса в него. Така и не успяват да го стабилизират. Въпреки този лек „недостатък“, хамакът с рейки печели с неповторимия си стил и се е превърнал в уникален символ на релакс.

Лошото е, че това усещане за „нестабилност“, за което споменахме по-горе, дори е накарало някои хора изцяло да се откажат от почивката в хамак. „Лечението“ на този проблем е много лесно – да се ориентират към другите видове хамаци, защото те осигуряват търсената стабилност.

При модерния туристически хамак всичко се върти около това да предлага гъвкави решения за разпъване и да е лесно преносим. Този тип хамак обикновено е направен от много тънка парашутна коприна. Тя е много здрава, изключително компактна в сгънато състояние и не тежи като другите тъкани (памук). Лесно се превръща в малък вързоп, който бързо се опакова и разопакова. Хвърляте го в раницата и за секунди сте готови за пътешествия.

Тъй като концепцията за туристическия хамак се опира на идеята за малки тегло и обем, той генерално е с по-малки размери. Мобилността и гъвкавостта взимат връх пред максималния комфорт.

 

Защо да изберем класически хамак 2

 

С класически хамак обаче няма как да сбъркате

Класическият хамак комбинира по малко от качествата на туристическия и на хамака с рейки. С туристическия хамак си прилича по това, че удобство се постига чрез т. нар. „диагонална позиция“ на тялото. Освен това центърът на тежестта и при двата вида е ниско долу. С това приликите приключват. Класическият хамак обикновено се изработва от 100% памук, за разлика от туристическия, който се шие от синтетичен материал. Памукът често е органичен. Той създава усещането за невероятен комфорт, мекота и много приятно чувство при допир.

Също така южноамериканските хамаци се оплитат по уникален начин, който позволява на плата да се разтяга по диагонал, което съвпада с най-удобната позиция на тялото – също по диагонал. Ако се лежи по този начин, се постига „хоризонтално люлеене“ в хамака. Добре известен факт е, че еластичните свойства на памучните хамаци, които приемат формата на тялото, елиминират точките на неприятен натиск. Всичко това в комбинация води до невероятен комфорт по време на следобедната дрямка, а дори  ще ви позволи и за по-дълго време да останете в хамака, а именно за през нощта. Гарантирано ще спите доста спокойно.

Тъй като при класическите хамаци теглото на самия хамак не е от значение, те в повечето случаи са с по-големи размери от туристическите. Това означава, че в общия случай има достатъчно място за почти цялото тяло (заедно с краката), а при двойните и семейните хамаци дори за цялото. Усещането за комфорт се повишава многократно, когато цялото тяло е в рамките на хамака.

Какво обединява класическия хамак и хамака с рейки? Неповторимият стил. Изкусни плетачи, пресъздават вековната южноамериканска традиция в уникални мотиви с цветовете на дъгата. Някои модели имат дори ръчно плетени орнаменти като семейният хамак Bossanova. Те подчертават естествената красота на хамака.

В заключение

Купувайки си южноамерикански хамак, много хора искат просто да усетят част от шарената култура и бита на тропиците и да се пренесат в този свят на безвремие. Чрез каквито и цветове да изразявате себе си, със сигурност има подходящ хамак за вас. Превърнете градината или терасата си в прекрасен тропически оазис. В заключение ще кажем, че няма как да сбъркате с класически хамак, защото едно е сигурно – те се отличават със стил и комфорт!

Вашите коментари за “Защо да изберем класически хамак

  1. Весела says:

    Здравейте, уж Чичко Гугъл знае всичко, а от седмица не мога да открия нищо относно хамака и хората с дискова херния. Моля за мнение на хора с това заболяване и техния опит с хамака. Благодаря.

    • BEoutdoor says:

      Здравейте, при правилна поза (диагонална позиция на тялото) класическият хамак намалява напрежението върху гръбнака. Ако не се лежи правилно обаче, е възможно гръбнакът да се натовари в определени точки, което вероятно ще има негативен ефект като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.