Как да разпънем хамак

Как да разпънем хамак

Как да разпънем хамак правилно?

Степента на комфорт, която предлагат стандартните мебели като столове, дивани, легла и др., не се влияе от мястото, на което ги разполагаме, или начина, по който ги сглобяваме, защото по правило той е един единствен. Извод – традиционните мебели имат сериозен недостатък по отношение „настройките на индивидуалния комфорт“. Е, тук идва хубава част – това не важи за хамаците! Те са уникални мебели, ако можем така да ги наречем. Удобството в хамака зависи изцяло от начина, по който е вързан. Дори най-луксозният, супер добре изработен хамак може да ви е неудобен, ако не е вързан, както трябва или пък „по ваш вкус“. Така че тук ще дадем някои съвети как се връзват класически хамаци и хамаци с рейки, които е хубаво генерално да следвате, но в крайна сметка, именно с това започнахме, предимството на хамака е, че можете да правите фини персонални настройки, докато постигнете максимален комфорт. Ще обобщим в няколко стъпки:

Стъпка 1: Намерете място

Ако ще използвате стойка за хамак, просто вържете хамака на определените за това места. Процедурата е бърза, лесна и супер безпроблемна. В противен случай намерете две здрави дървета или стабилни дървени стълбове, на които да опънете хамака. Ако сте на някое диво място сред природата и търсите перфектната двойка дървета, може и да ви отнеме повече време. Не избирайте млади дървета, защото при счупване наранявате тях и себе си. Обикновено дърво с диаметър на ствола около 30 см и нагоре е достатъчно здраво, за да го използвате за целта. Проверете също дали дървото не е болно или пък някой сух клон не е тръгнал да пада! Има едно основно правило, което е хубаво да се спазва – двата края на хамака трябва да бъдат на разстояние минимум 3 метра, това зависи от вида и размера на хамака, както и от въжетата и колани за хамак, с които разполагате. За предпочитане е това разстояние да е между 3.5 – 4.5 метра, без значение колко отпуснат ще бъде хамакът или иначе казано колко ще е голяма т. нар. „торба“ (извивката на хамака), която образува. Средната дължина на човешката крачка е около 70 см, така че перфектното отстояние на дърветата едно от друго се очаква да бъде около 5-6.5 крачки. Колкото по-далече една от друга са точките на връзване, толкова по-високо ще трябва да вържете хамака. Принципно, дори и да имате предостатъчно дължина на въжетата,  разстояние от 3.5-4 метра си е препоръчително от специалистите на La Siesta. Ето какво гласи правилото: Класически хамак   Как да разпънем хамак 2   За нормалното отстояние на дърветата едно от друго, за което споменахме вече, точките на връзване ще бъдат на височина минимум 180 см от земята. Колкото по-отдалечени са дърветата или стълбовете, толкова по-високо ще се намират тези точки, за да постигнете достатъчно голяма „торба“, а именно търсения максимален комфорт. BEoutdoor препоръчва височината, на която връзвате хамака, да бъде два пъти по-малка от разстоянието между двете точки, в които го опъвате.    Хамак с рейки   Как да разпънем хамак 3   Хамакът с рейки се връзва по-стегнато, т. е. там „торбата“ е много по-малка. По тази причина височината, на която го опъвате, е доста по-малка, отколкото при класическия хамак. BEoutdoor препоръчва височината, на която връзвате хамака, да бъде 25% от разстоянието между двете точки, в които се опъва.  Поради факта, че хамакът с рейки обикновено се връзва стегнато, това изисква по-голяма дължина – поне 4 метра. Ако ще използвате хамака да нощувате в него, примерно сте на къмпинг или сред природата, трябва да се съобразят и други фактори като светлина, доколко сте изложени на вятър и дори факта, че не трябва да оставяте остри предмети под хамака (ако случайно паднете).  

Стъпка 2: Вържете хамака

  Как да разпънем хамак 4   Начините за връзване са наистина много. В зависимост от това какъв тип човек сте и предпочитанията са различни. Някои хора ценят практическата страна на нещата, т. е. всичко да се случва лесно и бързо и избират съответно колани, които обикновено са по-обемни. За други пък с приоритет пред удобството е теглото на хамака и избират съответно най-леките и с малък обем въжета. Това са пътешествениците с огромни раници, за които е изключително важно да поберат всичко необходимо именно в тази раница. Връзването обикновено включва връзване на въжето към дървото и на въжето към хамака. Излишно е да обясняваме колко важно е да стегнете въжетата много хубаво и на двете връзки, за да се избегнат нежелани падания. Всъщност е важно да правите всичко съгласно инструкциите към въжетата или коланите. Височината, на която се връзват, вече казахме, че зависи от дължината.

Стъпка 3: Регулирайте въжетата

Хамакът вече е вързан, време е да регулирате дължината на въжетата, за да получите „торбата“, която ще осигури желаното удобство. Тази стъпка при класическия хамак доста се различава от тази при хамака с рейки. Ето така трябва да се разпъне класическият хамак   Как да разпънем хамак 5   Най-често допусканата грешка от новаците в „хамакуването“ е да вържат класическия хамак много стегнато. Това води до огромно натоварване върху въжетата, неудобна позицията на тялото и освен това платното на хамака „се затваря“, прихлупва се, като обгръща тялото от всички страни и това създава едно неприятно клаустрофобично усещане сякаш сте затворени в пашкул. Правилно е класическият хамак да се връзва, така че да виси като голяма торба. BEoutdoor съветва формата на „торбата“ да има извивката на банан. Или иначе казано това отговаря приблизително на 30 градуса ъгъл между въжето и хоризонталата, която минава през двата края на хамака. На практика всеки ъгъл е възможен, ако е налице достатъчно дълго въже. При по-силно опъване на хамака имайте предвид, че напрежението върху въжетата и плата расте с намаляване на ъгъла. Това възпрепятства постигане на комфортната диагонална позиция на тялото, за която може да прочетете в статията как да лежим правилно в хамак. Хамак с рейки   Как да разпънем хамак 6   Хамакът с рейки буквално се опъва. За него не е типично да се оставя да виси като „торба“, както при класическия (южноамерикански) хамак, защото най-голям комфорт се постига като се лежи по оста на хамака (за разлика от южноамериканския, при който комфортът е по диагонал. т. е. извън оста на хамака). Едно важно нещо, което трябва да имате предвид: колкото по-опънат е хамакът с рейки, толкова по-високо е центърът на тежестта и усещането за нестабилност. А и както споменахме по-горе, натоварването върху въжетата расте, затова по-добре не го опъвайте на максимум, особено ако сте начинаещи. Щом постигнете правилната извивка на хамака за вас, проверете дали краят на въжето при главата и този при краката са на една и съща височина, както и дали сте на около 40 см от земята. Тези височини лесно се регулират с въжетата.

Стъпка 3: Регулирайте отново въжетата, ако се налага

Ясно е, че първите няколко пъти ще експериментирате, докато намерите правилната поза за себе си и точната извивка на „торбата“. Все пак, въпреки нашите съвети и основни правила, усещането за комфорт при всеки е различно и то зависи от това колко е опънат хамакът. Но докато тествате, винаги имайте едно наум, че при класическия хамак увеличаването на извивката на хамака („торбата“) предполага все по-голямо изместване на тялото по диагонал, т. е. извън оста на хамака и това увеличава комфорта, докато при хамаците с рейка е точно обратното. Ако чувствате краката си твърде обтегнати, трябва да увеличите опъна на въжетата. Ако краят при главата и този при краката не са на едно ниво, просто преместете въжетата нагоре или надолу, така че да ги изравните. Ако пък оплетката на хамака ви е много еластична и се разтяга твърде много, така че да опирате земята като легнете, просто вдигнете малко въжетата. В крайна сметка в началото, докато се научите как точно да разпъвате хамака и да постигате максимален комфорт, ще тествате известно време. Но когато се научите, ще сте открили най-готиния начин за релакс за години напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.